ギリシャオリーブオイル会社“Eleology ”

ギリシャ共和国
Hellenic Republic

2023年6月2日(金)
『ギリシャ大使館にてギリシャのオリーブオイル Eleology社
“Ogea”の開発に携わった George Zakynthinos 教授へインタビュー』

6月2日(金)の夕方、ギリシャ大使館へ行きギリシャから来日されたギリシャの革新的なオリーブオイル Eleology社の “Ogea” の開発に携わったGeorge Zakynthinos 教授の話を聞いて参りました。

ギリシャ大使館より一言。


理想的な気候と長年の伝統的な知見を保持するギリシャは、世界最高級のオリーブオイルの生産地です。コロネイキなどの世界的に有名なギリシャのオリーブ品種によって、独特の官能特性と高いポリフェノール含有量を誇るオリーブオイルが生産されています。

ギリシャ人にとってオリーブオイルは自然が人間に与えた貴重な贈り物です。

オリーブオイルは、オリーブ畑から消費者の食卓に至るまで、持続可能なアプローチで栽培・生産・流通される必要があります。Ogea Olive Oil を生産しているEleology 社は、こうした総合的な哲学を採用している企業です。

George Zakynthinos 教授より


Eleology 社と共にそのオリーブオイルの価値を上げ、
環境負荷を軽減するオリーブオイル生産体系を造り上げることを目指して

about Eleology


A Hellenic Company in Olive Oil Sector
https://eleology.com/

日本訪問の目的


今回、我々はオリーブオイル “Ogea” を紹介するために日本にやってきました。
日本はオリーブオイルのような自然に属する原料をとても大切にしている、と思うからです。
Eleology 社は、ギリシャのオリーブオイルの文化的アイデンティティを尊重しながらオリーブオイル生産者の社会的・経済的基盤を強化しています。

我々が考える有機栽培におけるプロセスとして、生産における環境的な側面の一つに「環境フットプリント」を意識して活用していることがあります。有機栽培においてのチームを創設し編成することは、生産者の保護、適正な賃金の支払い、そして社会的な繋がり、という持続可能な生産を開発するうえでも重要な3点とみなされ、オリーブオイルのような重要な製品の生産においてその価値が見いだされるものだと考えています。

Eleology の目的


Eleology の目的の一つに、栄養価の高い製品を可能な限りエコロジカル・フットプリント(環境負荷)を抑えながら提供することがあります。
環境生態システムの持続可能性と保護、という長きにわたる闘いにおいて力強い姿勢で臨むという創立メンバーの長年にわたる活動や 取り組みを受け継ぎ、 栽培から生産、包装から消費者の手に渡るまで、すべての段階において環境への配慮を保証しています。
Eleology は農業食品部門のパイオニアでもあります。同分野の他の企業に対しより持続可能な生産方法への転換を促すことを目指し、環境-経済-社会の相互作用によって地域社会の福祉を支えることができる場を提供出来るよう日々の継続でその発展を促しています。現在、Erymanthos自治体で生産される高フェノールの有機エキストラ・バージン・オリーブオイルの分野に積極的に取り組んでおり、“Ogea”という商品名のもと高品質なオリーブオイル製品を国内外に流通・販売することを目指しています。

Eleology の戦略


我々の一番に目指すところは、有機オリーブオイルの持続可能な生産と販売を保証するという同じようなビジョンを持つ農家、学者、企業を集め、相乗効果を生み出す仕組みを作ることです。

Ogea olive oil


“Ogea” オリーブオイルは、主に天然な原料を好むアジア諸国に向けたもので、健康に役立つ食品として特別な価値を提供できるようつくられました。
我々はこのビジョンを形にするため、「Eleology の戦略」の考えの元、技術的・科学的なレベルで原料生産の高い品質を確保するために必要な経験とノウハウを持つパートナーを探しました。 そしてこの目的のため、我々は West Attica 大学および George Zakynthinos 教授と戦略的パートナーシップを結びました。こうして生まれたのが ”ELAIO TECH SUPPORT PROJECT” です。ここから“Ogea” は産まれました。
*フェノール含有量に関してEU Health Claimを取得し、機能性食品としても注目される特別なオリーブオイルです。



A Hellenic Company in Olive Oil Sector

Τhe purpose of the visit in Japan


We have came to this country to present our olive oil. Your country has good relations with natural products such as olive oil. The Eleology company respects the cultural identity of Greek olive oil and strengthens the social and economic fabric of olive oil producers in Greece. Through an organic production process, the environmental dimension of our production has a positive foot printing; The organization of teams in organic farming the establishment and support of producers, with good payments, and their social cohesion is responding to the three dimensions of sustainable development in the production of important products such as olive oil.

The aim of the Eleology Company


The aim of Eleology is to make products of high nutritional value available with the lowest possible ecological footprint. Having as a legacy the long activity of its founding members in actions and initiatives with an emphatic stance in the fight for the sustainability and preservation of ecosystems, Eleology guarantees respect for the environment at every step: from cultivation to production, and from packaging until available to the consumer.

Eleology is a pioneer in the agri-food sector and aims to inspire other businesses in the same field to transform their production status to more sustainable methods, where the interaction between environment-economy-society will be able to support the welfare of communities while ensuring continuous prosperity. Eleology is currently actively involved in the sector of high phenolic organic extra virgin olive oil from the area of the Municipality of Erymanthos with the aim of distributing and marketing high-quality olive oil products at the national and international level under the trade name “OGEA”.

The strategy of “Eleology”


Eleology aspires to bring together farmers, academics, and businesses who share a similar vision to create a synergistic structure that ensures the sustainable production and sale of organic olive oil.

Ogea olive oil


“Ogea” olive oil is mainly addressed to Asian Countries who are welcome Natural Products and show a unique interest in food products that provide health benefits. To fulfill its vision, Eleology sought out a partner with the necessary experience and know-how to support the company’s activities with regard to the above objectives and to ensure the high quality of the production of the raw material at a technological and scientific level.

※上記文章は、英語文章とインタビュー内容とを組み合わせて作成しました。


Professor George Zakynthinos


Athens University of Public and Community Health 学部教授 / West Attica

Peloponnese University の Food Science and Technology 学部で19年間教授を務め、同学部の学長を10年間務める。
テーブルオリーブとオリーブオイルの技術と品質に関する大学院研究の創設者であり、ディレクターを務める。
また、「栄養補助食品」に関する研究所を設立し、5年間にわたり同研究所の指導・監督にあたる。
現在は、ギリシャ最古のオリーブオイル科学クラブ “FILEOS” の副会長である。

Professor at the Department of Public and Community Health, University of Athens, West Attica.He has worked as a professor for nineteen (19) years at the Department of Food Science and Technology of the University of Peloponnese and served for ten (10) years as Chairman of the said Department. Founder of Postgraduate Studies on Technology and quality on Table Olive and Olive Oil where he was working as Director.
Also he founded the Institutional Laboratory on “Nutraceuticals” and he had the direction and supervision of that Laboratory for five (5) years.He is vice president of the oldest scientific club “FILEOS” in Greece for the Olive Oil sector.